THE EFFECT OF THREE METHODS OF DRYING ON THE VIABILITY, VIGOUR AND STORABILITY OF MAIZE, (ZEA MAYS L.), SORGHUM (SORGHUM VULGARE L.) AND SOYBEAN (GLYCTNE MAX (L) MERRILL) SEEDS
TENG YEEW THAI
RNGKASAN
Tiga cara pengeringan iaitu, pengeringan dengan cahaya matahari, oven dan dengan menggunakan mechanical-drier telah di jalankan ke atas bijihbenih jagung, sekoi dan kacang soya untuk menentukan kesan ketiga-tiga cara pengeringan terhadap percambahan, kecergasan dan penyimpanan bijihbenih. Di antara ktiga-tiga cara pengeringan tersebut, pengeringan dengan oven dan dengan menggunakan mechanical-drier pada suhu 40°C telah didapati lebih berkesan untuk mengurangkan kandungan kelembapan bijihbenih jika dibandingkan dengan pengeringan dengan cahaya matahari. Bijihbenih jagung, sekoi dan kacang soya yang dikeringkan dengan menggunakan oven dan mechanical-drier juga mempunyai percambahan dan kecergasan yang lebih tinggi, dan boleh disimpan lebih lama dengan baiknya jika dibandingkan dengan pengeringan dengan cahaya matahari. Pada amnya, pengeringan dengan cahaya matahari bagi bijihbenih jagung sekoi, dan kacang soya sebagai perlakuan sebelum simpanan di dalam keadaan sekeliling di Malaysia sangat merugikan kepada mutu bijihbenih dan mengakibatkan kehidupan bijih benih di di dalam simpanan lebih buruk jika di bandingkan denagn pengeringan menggunakan oven dan mechanical-drier pada suhu 40°C
Full Text (612 KB)