THE EFFECT OF THREE METHODS OF DRYING ON THE VIABILITY, VIGOUR AND STORABILITY OF MAIZE, (ZEA MAYS L.), SORGHUM (SORGHUM VULGARE L.) AND SOYBEAN (GLYCTNE MAX (L) MERRILL) SEEDS

Print
Parent Category: 1980

TENG YEEW THAI

RNGKASAN

Tiga cara pengeringan iaitu, pengeringan dengan cahaya matahari,  oven dan dengan menggunakan mechanical-drier telah di jalankan ke atas bijihbenih jagung, sekoi dan kacang soya untuk menentukan kesan ketiga-tiga cara pengeringan terhadap percambahan, kecergasan dan penyimpanan bijihbenih. Di antara ktiga-tiga cara pengeringan tersebut, pengeringan dengan oven dan dengan menggunakan mechanical-drier pada suhu 40°C telah didapati lebih berkesan untuk mengurangkan kandungan kelembapan bijihbenih jika dibandingkan dengan pengeringan dengan cahaya matahari. Bijihbenih jagung, sekoi dan kacang soya yang dikeringkan dengan menggunakan oven dan mechanical-drier juga mempunyai percambahan dan kecergasan yang lebih tinggi, dan boleh disimpan lebih lama dengan baiknya jika dibandingkan dengan pengeringan dengan cahaya matahari. Pada amnya, pengeringan dengan cahaya matahari bagi bijihbenih jagung sekoi, dan kacang soya sebagai perlakuan sebelum simpanan di dalam keadaan sekeliling di Malaysia sangat merugikan kepada mutu bijihbenih dan mengakibatkan kehidupan bijih benih di di dalam simpanan lebih buruk jika di bandingkan denagn pengeringan menggunakan oven dan mechanical-drier pada suhu 40°C

Full Text (612 KB)

Download Joomla Free Templates for your success.
Journal of Tropical Agriculture and Food Science (JTAFS)
Publication and Knowledge Management Programme, Corporate Communication and Quality Centre,MARDI Headquarters, Serdang Persiaran MARDI-UPM, 43400 Serdang, Selangor Malaysia
Telephone: +603- 8953 7201 | Fax: +603- 8953 7232
Copyright © 2024 JTAFS. All Rights Reserved.
Joomla Business Templates by template joomla